joi, 26 aprilie 2012

Alimentatia si ficatul nostru

Cele 9 proprietăţi ale ficatului:


1.

 Ficatul secretă zilnic între 0,5 şi 1 l de bilă. Acest lichid amar, de culoare galbenă, ne permite în
primul rând să digerăm grăsimile ; pe de altă parte, el ne dezinfectează intestinele şi ne protejează
împotriva diareei şi constipaţiei. Un ficat obosit nu secretă în cantitate suficientă acest lichid
miracol. Consecinţe : digestia materiilor grase devine mai dificilă, insuficient evacuate,
substanţele nocive stagnează în intestine, expunând organismul la pericolele rezultând din diaree
şi constipaţie.
2. 

Ficatul transformă şi „ umanizează ” toate substanţele care intră în corp ( el este acela care le
face perfect compatibile cu structura noastră, modificându-le prin transmutație şi sublimare
frecvenţa de vibraţie pentru ca aceasta să fie la unison cu aceea a aurei noastre, numai astfel aceste substanţe devenind parte integrantă din corpul nostru şi, într-o anumită măsură, din noi
înşine ), pentru ca ele să ne poată hrăni celulele fără a le agresa. Un ficat slab sau obosit lasă să
treacă în întregul organism substanţe străine netransformate ( prin transmutaţie şi sublimare )
sau insuficient asimilate, care ne vor îmbâcsi în cel mai scurt timp cu toxine.

3.  

Ficatul primeşte totalitatea materiilor digerate şi le controlează riguros el elimină excedentele şi
reziduurile alimentare, tot el interceptează, neutralizează şi expulzează către intestin toate
substanţele toxice, distruge bacteriile, aşteaptă ca elementele nutritive să fie transformate prin
acţiunea fermenţilor şi enzimelor, pentru a le permite numai atunci să treacă în sânge. Un ficat
obosit ne asigură imperfect apărarea şi imunitatea corpului. El lasă să treacă în sânge substanţe
neverificate, încărcate încă de toxine şi bacterii nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar în timp
diverse maladii şi chiar otrăvirea corpului.
4. 

 Ficatul neutralizează la fel de eficient otrăvurile datorate activităţii celulare cât şi pe cele
provenind din exterior : alcool, tutun, medicamente, carne etc.
Un ficat slab sau obosit se află în incapacitate de a face eforturi suplimentare, tocmai de aceea
atunci el va elimina insuficient aceste otrăvuri care ne intoxică. Pe de altă parte, un mare număr
de celule hepatice sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente sau cu
unele substanţe chimice. Dacă această distrugere este cotidiană, ficatul nostru se va micşora şi se
va rigidiza gradat, riscând să fie atins de ciroză.
5. 

Ficatul normalizează circulaţia sanguină în acelaşi mod în care un baraj dirijează cursul unui
fluviu. Asemenea unui burete, el reduce congestiile sanguine care ar putea stânjeni funcţionarea
inimii, putând absorbi până la 1,5 l de sânge pentru a restabili o ciculaţie normală. Atunci când
congestia a fost eliminată, el restituie din nou acest sânge organismului.
Unui ficat slab sau obosit îi lipseşte supleţea necesară „ înghiţirii ” temporare a unei asemenea
cantităţi de sânge. Din această cauză, atunci organismul pierde un preţios normalizator al
circulaţiei lui sanguine.
6. 

Ficatul dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge, metabolizează grăsimile şi
proteinele, stochează vitaminele şi zahărul în aşa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite.
Printre altele, el fixează materialele de construcţie necesare reclădirii şi consolidării acelor părţi
ale corpului care au fost victimele unor leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot el este acela care
elimină excesul de colesterol. Un ficat slab sau obosit ne va lăsa corpul să îmbătrânească repede
fără a-i aduce hormonii care îi sunt indispensabili. El nu mai digeră atunci grăsimile şi proteinile
de care avem nevoie. Vitaminele şi zahărul nu mai ajung să fie stocate, părţile afectate sau uzate
ale corpului nostru nici nu se mai consolidează şi nici nu se mai reconstruiesc; iar colesterolul ne
invadează vasele sanguine.
7. 

Ficatul ne asigură permanenţa sau constanţa temperaturii interne. Un ficat slab sau obosit nuşi
mai poate îndeplini funcţia termică, făcându-ne astfel să suferim de frig sau de căldură.
8. 

Ficatul produce un anumit număr de substanţe esenţiale pentru sânge printre care amintim :
protrombina şi fibrina, care îi permit sângelui să se coaguleze; heparina care îl face fluid şi
globulina, substanţă care îl protejează sau îl imunizează faţă de diverse infecţii. Un ficat slab sau
obosit se privează de substanţele necesare coagulării sângelui, ne expune pericolului de hemoragie
şi lasă ca sângele să se îngroaşe ( să devină dens, vâscos ), în dauna vaselor sanguine şi a inimii. El
ne abandonează astfel, fără apărare, în faţa bolilor.
9.

 Ficatul este de asemenea direct răspunzător de echilibrul sanguin, el normalizează procentul
de fier conţinut de globulele roşii.
Un ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea suferinţelor celulelor noastre, care
vor fi înfometate din cauza unui sânge dezechilibrat şi anemiat.
 O întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie toate operaţiile, transmutările,
transformările, reconstituirile, fixările şi sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche.
A-i pătrunde complet misterele tuturor acţiunilor sale ar echivala cu înţelegerea miracolului vieţii.
Dimpotrivă, enumerarea maladiilor rezultând direct sau indirect dintr-o dereglare a ficatului
poate fi de natură să ne facă mult mai responsabili faţă de acest agent esenţial al vieţii corpului
nostru. 

Printre acestea se numără :
- digestie dificilă;
- constipaţie şi diaree;
- apendicită;
- diabet;
- obezitate sau slăbirea exagerată a corpului;
- anemie;
- colibaciloză;
- inflamare, fermentaţii putrede şi spasme la nivel intestinal;
- demineralizare;
- incapacitate de a suporta frigul;
- diverse tulburări auditive şi vizuale;
- boli de piele şi tulburări de pigmentare a pielii;
- arterioscleroză şi reumatism;
- hipertensiune arterială;
- sinuzită, guturai şi bronşită cronică;
- astm, boala fânului şi alte manifestări alergice;
- picioare umflate sau roşii;
- dezechilibrul glandular;
- slăbiciune musculară;
- platfus;
- varice, hemoroizi;
- sterilitate şi impotenţă;
- celulită, depresii;
- tulburări menstruale;
- paralizie datorată sclerozei;
- tuberculoză;
- cancer.

Din fericire însă, natura ne furnizează întotdeauna un anumit număr de indicii sau semnale care
ne avertizează că sănătatea ficatului nostru este în pericol şi am intrat deja pe panta periculoasă.
Graţie acestor semne, putem fi întotdeauna capabili să ne decelăm o eventuală oboseală hepatică.
Aceste semne ( care pentru yoghin ar trebui să fie nişte semnale de alarmă ) sunt următoarele :
- limba mai mereu foarte încărcată şi miros urât al respiraţiei;
- ameţeli dese sau chiar senzaţii de sfârşeală;
- balonări şi gaze de fermentaţie în exces;
- migrene şi dureri de cap;
- insomnii, somn agitat;
- urină încărcată sau prea limpede;
- culoare galbenă a pielii şi o privire obosită;
- nas roşu şi pete de culoare închisă pe faţă.

Pentru a evita ca aceste semne de rău augur să se instaleze în organism şi pentru a nu ne lăsa
copleşiţi de aceste infecţii, trebuie să acţionăm ca yoghini din timp, mai înainte ca ficatul, organ
vital pentru noi să se degradeze. Ştiind toate acestea, noi trebuie, cu alte cuvinte, să-i cunoaştem
„ prietenii ” şi „ duşmanii ”, în special printre alimentele pe care noi le consumăm zilnic. Astfel,
într-o alegere conştientă şi pe deplin responsabilă, ca yoghini care deja considerăm că avem o mai
mare voinţă, ar trebui să spunem cu hotărâre :
NU: zahărului alb rafinat, produs chimic „ pur ”, care ne agresează ficatul şi pancreasul prin
simpla sa concentraţie. Neconţinând nici unul dintre fermenţii necesari bunei sale asimilări; el
( zahărul ) constrânge ficatul să acopere această carenţă cu preţul unui efort suplimentar care îl
face să furnizeze el însuşi substanţele deficitare. Acest zahăr alb ar trebui deci să fie permanent
alungat de pe masa noastră, în locul lui putând fi utilizat ( doar la mare nevoie ), mai curând ca
un condiment decât ca un aliment, zahărul roşu de trestie.
DA: mierii naturale, fructelor proaspete ( în special lămâile ) şi fructele uscate dulci, care vor
putea înlocui foarte avantajos zahărul alb. Ele alină totodată tulburările hepatice şi favorizează
funcţionarea armonioasă a ficatului ( în special lămâile, care îl drenează şi îl stimulează în mod
deosebit );

NU: sării recristalizate şi rafinate, care este un alt produs chimic pur ( clorura de sodiu ).
Întocmai ca şi în cazul zahărului şi făinii albe, rafinarea artificială îl privează de orice element
viu. Din nefericire, acest tip de sare este folosit în exces în alimentaţia noastră.
DA: sării marine nerafinate, purtătoare de viaţă şi vehiculatoare a unor subtile fluide benefice;
NU: uleiurilor rafinate, margarinei şi grăsimilor animale, nefaste pentru sănătatea noastră.
Primele, după cum se ştie, sunt fabricate prin intermediul unor procedee care distrug complet
enzimele şi vitaminele, lăsând probabil diverse urme de catalizatori şi compuși chimici utilizaţi
deja, foarte periculoşi pentru ficat. În ceea ce priveşte grăsimile animale, ele sunt acelea care
accelerează necroza celulelor hepatice.

DA: uleiurilor obţinute prin presare la rece, fără solvenţi chimici, care luptă eficient împotriva
colesterolului; îndeosebi uleiul de măsline care este întotdeauna extraordinar pentru ficat şi care,
fiind emulsionat cu lămâie, expulzează în timp record calculii biliari.

NU: conservelor. Pentru a se păstra fără să se altereze, alimentele trebuie să fie fierte de mai
multe ori, adăugându-li-se şi anumite substanţe chimice de sinteză ( conservanţi ). În urma acestui
tratament, ele nu mai au nici o valoare alimentară biologică şi ne iau totodată posibilitatea de a
utiliza vitaminele conţinute în alimentele crude.

DA: legumelor şi plantelor crude sau fierte numai atât cât trebuie : morcovii, sfecla, varza,
anghinarea, ţelina, păpădia, prazul sau usturoiul care fluidifică secreţiile bilei, vindecă hepatita şi
restabilesc pe cale naturală funcţiile hepatice.

NU: pâinii albe, pastelor făinoase şi produselor de patiserie. Diversele lor forme şi preparări,
adeseori foarte apetisante, ascund în realitate absenţa substanţelor vii şi a vitaminelor, aceasta
datorându-se lipsei grâului integral şi a tărâţei atât de pregnant revitalizante. În schimb, aceste
produse sunt bogate în coloranţi, arome chimice şi diverse alcooluri. Prezenţa atâtor elemente
nefaste, combinată cu carenţa în vitamine, enzime şi săruri minerale obosesc rapid ficatul, care nu
mai poate asigura digestia şi neutralitatea lor.

DA: pastelor alimentare şi pâinii integrale, care ar trebui să constituie baza alimentaţiei noastre.
Într-adevăr, toate vitaminele şi aminoacizii pe care îi putem găsi în făina necernută protejează în
mod natural celula hepatică împotriva agresiunii toxinelor.

NU: cărnurilor şi mezelurilor. Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate,
„ de mâna a doua ”, cum s-ar spune, fiind deja folosite de animalele din care provin. Aceste
proteine sunt însoţite de toxine şi deşeuri a căror asimilare ne epuizează foarte mult organele
digestive. În special mezelurile ( dar şi carnea, aproape la fel de mult ) conţin diverse substanţe
chimice care ne obosesc şi ne mortifică ficatul. Să nu uităm de asemenea, că tocmai ca şi bazele
azotate, carnea acidifică sângele şi că un organism acidificat devine un teren propice dezvoltării
unor maladii grave, cum ar fi chiar cancerul.

DA: cerealelor complete ( cum ar fi soia ), ciupercilor, legumelor uscate, brânzeturilor naturale şi
ouălor, care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile şi mezelurile, proteinele lor pure sunt de
primă calitate, ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.

NU: alimentelor sintetizate chimic, medicamentelor alopate ( numai atunci când le putem înlocui
cu remedii naturiste, total nenocive ), tutunului şi alcoolului. În contact cu aceste veritabile
otrăvuri, un mare număr de celule hepatice mor, iar vasele sanguine se rigidizează, devenind mai
fragile şi peirzând şi o parte din capacitatea lor circulatorie. Insuficient energizat, oxigenat şi
hrănit, ficatul suferă şi se sclerozează. El nu mai are suficientă forţă vitală pentru a reface celulele
deteriorate, pentru a elimina colesterolul în exces, pentru a elabora anumite vitamine şi a filtra
substanţele nocive. Încetul cu încetul, se instalează astfel o intoxicaţie generală.

DA: alimentelor naturale care ne ajută să ne dezintoxicăm. Dacă vom înlocui otrăvurile
alimentare cu elementele de construcţie conţinute în alimentaţia biologică, ficatul se va reconstitui
şi va funcţiona din nou la parametrii săi normali.

NU: surmenajului şi sedentarismului, suprasolicitării fizice şi intelectuale, angoasei şi fricii, care
constituie tot atâtea otrăvuri ce ne intoxică celulele corpului. Lipsa mişcării sau exerciţiului fizic
( cum ar fi gimnastica sau posturile ( asana-ele ) Yoga ) este parţial răspunzătoare de apariţia
constipaţiei, ca şi de insuficienţele respiratorii. În aceste condiţii, ficatul nu mai ajunge să elimine
din organism o cantitate suficient de mare de deşeuri. Acumularea lor ne poate afecta măduva
spinării, durificând-o, aceasta conducând la paralizie.

DA: relaxării profunde şi exerciţiilor fizice în aer liber ( cel mai bine ar fi la mare sau la munte ),
sau practicii Yoga, care ne vor salva din acest pericol. Atunci când ficatul dispune de timpul
necesar eliminării substanţelor nefaste, organismul se dezintoxică mult mai uşor. Aceste tehnici
corporale ne aprofundează şi capacitatea respiratorie, prin intermediul căreia ne putem debarasa
de aerul viciat, rezidual din plămâni. Ele sunt deci foarte necesare purificării corpului şi ficatului.

Unele dintre aceste reguli sau principii de bază ne pot părea prea severe şi limitative. Trebuie însă
să realizăm că ele constituie baza unei cunoaşteri care ne este vitală. Este o prostie crasă să
neglijăm aceste reguli pline de bun simţ sub pretextul că suntem interesaţi în primul rând de
spirit şi mai puţin de trup ( aşa cum, din neînţelegere şi lipsă de maturitate au tendinţa să facă şi
unii yoghini începători ), pentru că un trup bolnav se va aşeza implacabil de-a curmezişul
spiritualizării noastre forţate. 
Să nu uităm acel înţelept dicton latin „ MENS SANA IN CORPORE SANO ” ( Minte sănătoasă în corp sănătos ); bolile ne handicapează, frânându-ne dezvoltarea sau ascensiunea spirituală şi concentrându-ne uneori foarte eficient realizarea spiraţiilor şi idealurilor noastre înalte. De fapt, orice boală trădează un anumit dezechilibru în fiinţă. Cunoaşterea mecanismelor prin care sănătatea noastră se poate deregla ne permite să
învătăm şi să folosim nenumărate metode pentru a o restabili. La fel cum un bun meşteşugar
lucrează cu instrumente foarte bune, şi noi trebuie să ne ameliorăm starea principalului nostru
instrument: corpul. Redobândindu-ne sau păstrându-ne nealterată starea de sănătate, eliberăm
forţele binefăcătoare care erau ascunse în noi înşine, putând de acum înainte să folosim inteligent
aceste forţe pentru realizarea ideilor noastre creatoare.
Instrumentul este deci corpul, iar o piesă esenţială a acestuia este ficatul, care îndeplineşte atât
funcţia de ” gară de triaj ” cât şi cele de centru distribuitor, uzină chimică şi centru anti-otrăvuri
în organismul nostru. Trebuie deci să-l protejăm cu deosebită grijă şi să reţinem foarte bine
următoarele 10 precepte de aur
care, dacă vor fi cu adevărat respectate, ne vor menţine mereu
ficatul într-o condiţie excelentă:
 1) Nu ne vom obosi niciodată ficatul aducându-i o alimentaţie plină de deşeuri şi toxine;
 2) Nu ne vom otrăvi ficatul lipsindu-l de alimentele bogate în celuloză, care accelerează evacuarea
 deșeurilor;
 3) Nu ne vom deteriora sau agresa niciodată ficatul cu alcool sau cu tutun;
 4) Nu ne vom slăbi puterea de apărare a ficatului consumând numai alimente acide şi azotate;
 5) Nu ne vom distruge ficatul cu alimente denaturate sau printr-un abuz de medicamente chimice.
 6) Nu ne vom surmena niciodată ficatul printr-un exces de hrană;
 7) Nu vom cere niciodată ficatului eforturi suplimentare administrându-i alimente greu
 digerabile;
 8) Nu ne vom usca ficatul printr-o circulaţie sanguină deficitară care nu-i aduce sânge proaspăt;
 9) Nu ne vom sufoca niciodată ficatul privându-l de oxigen;
10) Nu ne vom congestiona niciodată ficatul refuzându-i o dietă hidrică care i-ar permite să
respire şi să se odihnească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu